Wednesday, December 9, 2009

Äppelkaka - Swedish Apple Cake

This recipe is a family favorite on both sides of the pond. Commonly requested for both Thanksgiving & Jul Afton, this is a great recipe for apple lovers.

Ingredients
6 medelstora äpple (6 Medium Apples)
150 g smör (10.5 Tablespoons Butter)
3 dl vetemjöl (1 1/4 cup flour)
kanel 1-2 tsk (1-2 teaspoons cinnamon)
socker 0,5 - 1 dl beroende på hur söta äpplena är (between 1/4 and 1/2 cups sugar depending on how sweet the apples are)

Directions
1. Skala och skiva äpplena lägg i en ugnsfast form (Peel and slice the apples. Lay them in a baking dish)

2. Blanda socker och kanel och strö över äpplena (mix the sugar and the cinnamon. Sprinkle over the apples)

3. Hacka samman smör och mjöl till en smulig deg och strö den jämnt över äpplena. (Mix the butter and flour to make dough. Crumble over the apples)

4. Grädda i ugnen i C 225 grader till äpplena är mjuka och pajen fått fin färg. (Cook at 425 degrees F until the apples are soft and the dough has a light brown color)

Denna äppelpaj åt vi på Thanksgiving 2009 hos B&B. (Carin & Gitan made this apple pie for Thanksgiving 2009 at Brittany & Benny's home).

No comments:

Post a Comment

Post a Comment